Novosti

Oksidativna stabilnost prirodnih masti i ulja

2. studenog 2020.

Kako Rancimat metoda pomaže proizvođačima prirodnih ulja kod potvrde kvalitete njihovog proizvoda

Oksidativna stabilnost prirodnih masti i ulja
mjerenje stabilnosti

Kvaliteta proizvoda od prirodne kozmetike ovisi o kvaliteti njihovih sastojaka. Među osnovnim sastojcima mnogih proizvoda prirodne kozmetike su ulja visoke kvalitete proizvedenih od sjemenki ulja i orašastih plodova. Besplatna publikacija istražuje kako se parametar poput  “vrijeme indukcije” može koristiti za provjeru stabilnosti (otpornost na oksidaciju) tih visoko kvalitetnih prirodnih ulja. On pomaže proizvođačima da bolje kvalificiraju vrijednost i garantiraju kvalitetu svojeg proizvoda kupcima iz kozmetičke industrije.

Preuzmite besplatnu publikaciju

 

Klasični parametri u mastima poput kiselinskog broa ili peroksidnog broja samo opisuju trenutni status ulja ili masti. Međutim, oni se mogu samo upotrebiti za davanje ograničenog predviđanja stabilnosti proizvoda, a što je bitan faktor kod određivanja vrijednosti prirodnih masti i ulja koja se koriste u proizvodnim procesima kozmetičke industrije. Ovaj manjak informacija može se upotpuniti s vremenom indukcije kao dodatnim parametrom indeksa masti.

Vrijeme indukcije prikazuje interakciju vezanih i slobodnih masnih kiselina, broja dvostrukih veza, prisutnih antioksidansa i prooksidansa u uzorku ulja pri povišenim temperaturama. Mjeri se primjenom tzv. “Rancimat Testa” i daje cjelokupnu sliku kvalitete ulja i kako će se ponašati kroz vrijeme. Ako je vrijeme indukcije određene vrste ulja poznato, može se upotrijebiti kao mjerilo stabilnosti bilo koje serije te vrste ulja.

Rancimat Test nazvan je po Rancimatu od Metrohm-a, instrumentu koji je posebno razvijen za taj test u uskoj suradnji s prehrambenom industrijom. Od tada, više normi i standarda definiraju primjenu Rancimat Testa kod različitih matrica. Rancimat Test je također sukladan s nekoliko standarada uključujući AOCS Cd 12b-92 i ISO 6886.

 

Novosti

CO₂NTROL
procesna analitika

CO₂NTROL

S ciljem da znanstvenicima i inženjerima bioprodukcije pruži veću kontrolu za mjerenje, praćenje i automatizaciju...
12

Iščete zanesljivega partnerja? Kontaktirajte nas