Pojednostavljena analiza sulfita u hrani
19. svibnja 2021.
Besplatna publikacija opisuje kako pojednostaviti analizu za određivanje sulfita pomoću ionske kromatografije
Ionska kromatografija
Određivanje ukupnih sulfita u tekućim i čvrstim namirnicama važna je, ali i izazovna aplikacija u sektoru hrane i pića. U našoj besplatnoj publikaciji predstavljamo dvije poboljšane metode za jednostavniju analizu sulfita tehnikom ionske kromatografije pomoću amperometrijske (metoda 1), odnosno detekcije vodljivosti (metoda 2). Dok je metoda 2 idealna za veće koncentracije sulfita (≥ 10 mg/kg) u uzorcima hrane s malim organskim udjelom, metoda 1 se ističe zbog niskih granica detekcije od 0,2 mg/kg, kao i izvanredne stabilnosti signala i ponovljivosti rezultata za gotovo sve namirnice i različitih koncentracija ukupnih sulfita.
Trenutne metode za analizu sulfita ili su kompleksnije za primjenu i nisu pouzdane (Monier-Williamsova metoda) ili zahtijevaju često čišćenje radne elektrode (elektrokemijska detekcija primjenom istosmjerne struje nakon odvajanja ionskom kromatografijom). Poboljšane IC metode opisane u našoj publikaciji ističu se iz nekoliko razloga:
- Mogućnost određivanja ukupnih sulfita i u tamnim uzorcima hrane
- Kratka, stabilna retencijska vremena i dobri oblici pikova
- Primjenjuje se poseban zamah potencijala (podnesena patentna prijava) koji u potpunosti obnavlja elektrode nakon samo dvije minute, čime se prevladava inače potrebno često čišćenje.
Preuzmite besplatnu publikaciju